
“Kışlık hazırlık hem bütçeye katkı hem de israfı önleme fırsatı sunuyor”
Kışlık hazırlıkların tam zamanı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaz döneminin yüksek sıcaklıklarıyla birlikte kurutmalık ve konserve hazırlıklarının en uygun döneme girdiğini söyledi. Palandöken, “Meyve, biber, patlıcan ve domates gibi sebzelerin kurutulması, salça, reçel ve şurup yapımı hem ev ekonomisine katkı sağlar hem de ürünlerin zayi olmasını önler” dedi.
Ev ekonomisine katkı ve israfın önlenmesi
Fiyatların bu dönemde bir miktar gerilediğine dikkat çeken Palandöken, “Evlerde yapılan salça, reçel ve konserve hazırlıkları aile bütçesine doğrudan katkı sağlıyor. Aynı zamanda gıda israfının önüne geçilerek tarımsal ürünler en verimli şekilde değerlendirilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
Kuru ve konserve ürünlerde ihracat potansiyeli
Palandöken, yalnızca hane halkı için değil, ülke ekonomisi açısından da kışlık ürünlerin değerine dikkat çekti. “Kuru ve konserve edilmiş organik ürünler dünya genelinde büyük talep görüyor. Türkiye, bu ürünlerden yılda yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde ediyor. Talebin artmasıyla birlikte ihracat gelirlerinin iki katına çıkması bekleniyor” dedi.
Organik ürünlere artan talep
Yurtdışında organik ürünlerin değerinin çok daha yüksek olduğuna vurgu yapan Palandöken, tarımsal üretimin doğru değerlendirilmesiyle hem ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanabileceğini belirtti.
